Вчительський Журнал он-лайн

 

Народні звичаї. Свято Катерини. (виховний захід)

Друк

Костянтинівське міське управління освіти

Костянтинівський міський методичний кабінет

 

 

ЗВИЧАЇ ТА ОБРЯДИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ. СВЯТО КАТЕРИНИ.

Розробила вчитель 2-Б класу

Кленіна С.П.  2010 рік

1 Вступне слово

Ми продовжуємо вивчати традиції і обряди українського народу. В цьому нам допоможе народний календар – календар грудня. Саме в грудні починалося дійство підготовки до майбутнього року, а разом з ним надходить час старих традиційних народних розваг. Тож почнемо подорож по традиційних святах грудня.

 

2 Свята в грудні

4 грудня – свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Саме з цього часу селяни мали повне право на відпочинок, бо всі  господарські роботи закінчено, зібрано врожай, оброблено ниву.

У народі говорили:

«Введення прийде і свят наведе.»

«У грудні, що не день, то свято.»

Наближається період ворожінь на майбутнє.

СЛОВНИК

Ворожіння – гадання

Якщо в цей день першим зайде до хати молодий, гарний чоловік, та ще й з грошима – це вважалося доброю прикметою, що віщувала про здоров,я. Погана ознака, коли першим гостем буде старий, немічний або бідний чоловік. Та добра не жди, якщо це буде стара жінка або хтось прийде щось позичати. Тому старі й незаможні люди намагалися не заходити до чужої домівки в день Введення.

 

7 грудня –жіноче свято –день великомучениці Катерини. Напередодні цього дня ввечері розпочиналися дівочі гадання.

 

13 грудня –день святого Андрія Первозваного. Його ще називають Калита. Він вважається парубоцьким святом.

 

14 грудня –день пророка Наума.

СЛОВНИК

Пророк – предсказатель

В цей день наука в школі на ум піде. Наум був чоловік мудрий. Старі люди казали: «В день святого Наума добре починати вчити дітей:наука на ум піде.»

В ці дні вовки починають бігати зграями.

 

17 грудня –день Варвари Великомучениці.

Свята Варвара була мудра на вишивання і вишивала самому Ісусові Христові. В цей день гріх прати, білити і глину місити. Можна тільки вишивати.

Варвари – день повороту на весну.

 

18 грудня –день преподобного Сави.

 

19 грудня –день святого Миколая. В цей день слухняні діти отримують подарунки.

В ці дні в Україні випадають великі сніги, починаються справжні морози, замерзають ріки.

В народі говорять: «Варвара снігом постелить, Сава загладить хуртовиною, а Микола морозом придавить.»

Після Миколая, до Великого Посту, в селах України кожного вечора збиралась молодь на вечорниці.

СЛОВНИК

Вечорниці – це клуб сільської молоді, де молоді люди знайомилися, пізнавали один одного для подружнього життя.

На вечорниці збиралися тільки дівчата та хлопці.

Закінчилася в полі вся робота.

Земля чекаї вже весняної пори.

А в хлопців та в дівчат своя турбота,

Бо потяглися довгії зимові вечори.

 

 

3 СВЯТО КАТЕРИНИ

7 грудня християнський світ відзначає день пам,яті великомучениці Катерини. «Чиста душею» - так перекладається її ім.,я з грецької мови. Свято  Катерини називали святом дівочої долі. Цього дня дівчата ворожили на майбутню долю.

Катерина була дочкою грецького царя Ксантоса. Дівчина була здібна і допитлива, знала чимало різних мов. Дівчина була надзвичайно гордою і не могла знайти собі рівного серед чоловіків. Коли ж підійшла пора виходити заміж, батьки почали шукати для дочки нареченого.

СЛОВНИК

Наречений – жених

Катерина і слухати не хотіла про нього і одного разу сказала: «Якщо ви наполягаєте, то я вийду заміж. Але знайдіть мені такого юнака, який буде благородний, красивий, багатий і розумний, а другого мені не потрібно.

Довго шукали батьки нареченого для своєї доньки. За порадою вони звернулися до одного старця. Ось що він сказав дівчині. Знаю тільки одного такого прекрасного юнака: краса його перемагає сяйво сонця, премудрість його – це все, що створене: живе та неживе; багатства скарбниці його можна роздати всьому світові і від цього воно не зменшиться, а стане більшим.»

Образ цього юнака схвилював Катерину настільки, що з цього моменту вона думала тільки про нього і мріяла стати його дружиною. Одного разу Іісус Христос прийшов до Катерини у чудесному видінні і подарував дівчині обручку.

СЛОВНИК

Обручка – обручальное кольцо

Він сказав їй: «З цього дня приймаю тебе в наречені, наречені вічні; да не буде у тебе віднині жениха земного.» Багато чоловіків сватались до Катерини, навіть сам імператор, але Катерина не зрадила Іісусові і відмовляла всім тим, хто хотів взяти її заміж. Катерина так і не вийшла заміж і була жорстоко страчена. Через кілька років християни знайшли останки мучениці і поховали її. А у місті поховання встановили мармурову колону, на якій висікли зображення святої великомучениці. Ця колонна і зараз стоїть у храмі святого Сави.

 

4 Традиційні обряди на Катерину

Свято Катерини – це свято дівочої долі. У цей день дівчата ворожили на свою долю.

***

Напередодні дівчата клали під подушку листочки з різних дерев, помічаючи ім.,ям хлопця кожний листочок. Серед них мав бути яблуневий листочок – для дівчини. А вдосвіта прохала найменшого в родині хлопчика витягти одного з листочків: який витягне, за того заміж і вийде, а як випаде листочок з яблуні, то доведеться подівувати.

***

«Закликання долі на вечерю.»

Увечері дівчата сходяться до однієї хати і варять спільну вечерю(борщ чи кашу). Опівночі дівчата буруть горщик з їжею, обгортають його новим рушником, йдуть до воріт, кожна з дівчат вилазить по черзі на ворота, тримаючи в руках горщик і тричі гукає: «Доле, доле йди до мене вечеряти!». Якщо в цей час заспіває півень – «доля обізвалася», якщо ж ні – «доля оглухла, не чує мого голосу». Не вийде заміж в цьому році. Гірше, коли зірка з неба впаде – «погасне доля».

***

Ворожіння на вишневі гілочки.

Треба вдосвіта зламати вишневі гілочки і поставити їх у воду. А на свято Маланки подивитись: чия гілочка розквітне – та вийде заміж, а чия засохне – та дівчина й захворіти може.

***

Ворожіння на зерно.

У велику миску насипали зерно. Кожна дівчина брала невеличку жменьку зерна і рахувала пари зерен. Якщо всі зерна були парними (по 2 зерна) – значить буде дівчина в парі увесь рік, а якщо залишилось 1 зерно – значить буде дівчина увесь рік сумувати без хлопця і в цьому році не зустріне нареченого.

***

Дівчина вибігала до воріт, поверталася до них спиною і кидала через голову чобіт. Потім дивилася, куди повернутий носок чобота – там і живе наречений.

 

 

***

Ворожіння на дев,яте поліно

Дівчині зав,язують очі хусткою, допомагають відрахувати дев,те поліно. Потім розв,язують хустку і уважно роздивляються поліно.

Поліно рівне – наречений буде стрункий, зелене – молодий, трухляве – старий, із сучками – роботящий, із гладкою корою – багатий, без кори – бідний.

 

5 Прикмети, приказки, прислів,я

 

У грудні, що не день, то свято.

На святу Катерину – ховайся під перину.

Катерина по воді – та Різдво по льоді.

Як на Катерини холодно – то буде голодно.

З приходом Катерини сподівайся на люті морози.

Катеринин день прийшов – катання привів.

Ясна погода на Катерини – до холодної зими.

 

Останнє оновлення на Четвер, 31 травня 2012, 15:02  

-----------------------------------------

 

Корисні посилання

Електронні книги - Основа

Adobe Acrobat

Онлайн -перекладач

Онлайн-конвертер pdf файлів в doc

Расширения для Joomla

Як дізналися про наш сайт

Виберіть одну відповідь
 


Авторизація

Пошук

Увага Конкурс!

Інтернет-урок

Подати заявку на конкурс

"Інтернет-урок"

Контакти

Поштова адреса:

«Учительський журнал он-лайн»

ВГ «Основа», вул. Плеханівська, 66, оф. 5, м. Харків, 61001

Адміністратор порталу:

Тел. : (+3057) 731-96-33

e-mail:


© 2022 ТОВ «ВГ «Основа».

© 2014 Вчительський Журнал он-лайн. Всі права захищено.
© 2006-2009 Українська локалізація: Joomla! Україна. Всі права захищено!
Joomla! - безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL.

 

Редакція порталу «Учительський журнал он-лайн» може не поділяти точки зору автора та користувачів порталу, які висловлюються у формі коментарів до статей, повідомлень на форумі тощо.  Автори публікацій відповідають за достовірність фактів, цитат, власних назв і т.п. Матеріали публікуються в авторському варіанті, ілюстрації, пунктуація і лексика авторські. Претензії не приймаються. Матеріали не рецензуються.