Вчительський Журнал он-лайн

 

Урок-практикум у формі ділової гри «Коректор»

Друк

Урок-практикум у формі ділової гри «Коректор»

Тема. Орфограма. Принципи українського правопису

Мета: систематизувати і поглибити знання учнів з орфографії, проаналізувати найтиповіші орфографічні помилки; розвивати орфографічну та пунктуаційну увагу; виховувати потребу в удосконаленні орфографічної грамотності; формувати норми правильної літературної вимови; ознайомити з професією коректора.

 

 

Тип уроку: урок-практикум.

Обладнання: орфографічні та тлумачні словники, картки, мультимедійна установка.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

Виступи одного-двох учнів з лінгвістичними повідомленнями про принципи українського правопису.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

  1. 1. Слово вчителя.

Кому не доводилося довіряти паперу свої думки, спостереження, розрахунки? Учений, що закінчив важливе дослідження, інженер, що прповів складні обчислювання, негайно беруться за перо, щоб викласти на папері результати своєї праці, зробити їх доступними для інших людей, зберегти для наступних поколінь.

І гірко уявити, що один необережний рух руки, випадкова описка можуть обірвати нитку викладу, затемнити зміст, зруйнувати струнку систему доказів – одним словом, значно зіпсувати плоди напруженої роботи думки.

«До чого ж це тендітна та нестійка здібність – точність викладу наших думок на папері! Скільки треба поратися, щоб підпорядкувати своїй волі написане чи надруковане! Здається, проста справа, а вимагає постійного тренування та стійкої уваги, твердих навичок. Потрібно розвивати в собі цю корисну здібність», - так говорить коректор за професією.

  1. 2. Робота з тлумачним словником.

Учням пропонується визначити значення слів «коректор», «коректура», «коригувати» і скласти з ними речення. Після цього значення цих слів висвітлюється на мультимедійній установці.

  1. 3. Оголошення теми, мети уроку, на якому кожний учень буде виконувати обов’язки коректора.

-         Які якості повинен мати коректор?

(Окрім гарного знання мови, коректор повинен володіти орфографічною та пунктуаційною пильністю, бути уважним, охайним).

ІІІ. Систематизація знань учнів

Завдання учням.

1)    Випишіть із вірша, висвітленого на мультимедії, слова з орфограмами, позначте їх, укажіть вид.

Я пам’ятаю ранок чистий,

Ліщини затінок дзвінкий,

Роси мигтіння променисте,

Нанизаної у разки, -

А сам я радісний такий,

Ходив-бродив удвох із братом,

Так само радістю обнятим.

(М. Рильський)

2)    Перед вами уривок з учнівського твору. Знайдіть помилки, виправте їх. Які орфограми не засвоїв учень? Знайдіть слова, які перевіряються за допомогою словника, за допомогою інших правил (твір на мультимедії).

Важливі події, народні свята й обряди немислимі без вишитих рушників, які, крім дикоративного, мали образно символічне значення. Мабуть, у всьому дикоративному мистецтві не має іньшого такого придмета, якийби концентрував у собі стільки символічного змісту. Вишитий рушник – це один з елементів матеріальної та духовної культури, явище, характерне нетільки для українського народу, але й для білорусів, летовців, молдаван.

3)    Вірним помічником коректора є словник. За допомогою словника перевірте написання наступних слів. Хто швидше? (Завдання у кожного на парті на картках та на мультимедії)

Ф…ст….валь, пара…елі, д…ф….цит, д…тектив, р…клама, м…даль, г…рой, к…шеня, пр….рода, експ…р…мент, ж…тон.

(У процесі перевірки з’ясовується значення окремих слів).

4)  (Клас поділяється на групи А, Б, В). Якось компанія літераторів завітала до приміського ресторану. Письменник О.І. Купрін проглянув меню і замовив:

- Шість порцій орфографічних помилок.

- Цього подати не можемо, не тримаємо, - відповів офіціант.

- Однак, у меню великий вибір помилок на всі смаки, - сказав Купрін і зачитав меню.

Щоб не опинитися у такому становищі, оформіть грамотно меню (Завдання для групи В – меню висвітлено на мультимедії).

  1. Бул…он курячий з фр…капельками.
  2. Каша гр….ча…а.
  3. Риба смаж…на.
  4. Вареники з сиром, мащ…ні см…таною.
  5. Шампін…они в яєчно…масляному соусі.
  6. Компот груш…во…алич…вий.
  7. П…ріжки з п…ч…нкою.

Групам А і Б – скласти меню, підкреслити орфограми.

5) Відомого французького письменника Марселя Пруста викликав на дуель безграмотний писака. Даючи свою візитну картку, він сказав Прусту:

- Надаю вам право вибору зброї.

- Прекрасно, - відповів Пруст, - надаю перевагу орфографії. Ви вбиті.

Проведемо орфографічну дуель – напишемо словниковий диктант із взаємоперевіркою (робота в парах).

Тривають непорозуміння, не може сказати, щодня і щоночі, будь на якому рівні, читай-но швидше, щосили біг, аж ніяк не приємні спогади, пішов аби до кого, будь-який будинок, що ж до справи, чи то ж життя, все ж таки не з’явився, пішов абикуди, отак-то буває, начебто, говорить казна-що, немовбито щось незнайоме, дарма що, анітрішечки, йди ж бо додому, ні з ким поділитися, майнув тільки що, ні до кого немає діла, день у день зустрічатися, замолоду вивчити, не написавши ні рядка, недозріле яблуко.

6) Група В. Розставте розділові знаки, вставте пропущені букви (робота з картками, які містять декілька варіантів коротких текстів з пропущеними буквами, розділовими знаками. Якщо є можливість, кожен учень працює за комп’ютером або завдання додатково висвітлені на мультимедії).

Група Б. Коректорам доводиться перекладати з російської мови українською. Перевіримо, наскільки грамотними ви є, коригуючи рубрику «Зроби сам». Для цього якомога швидше треба перекласти назви чоловічих побутових речей, підкреслити орфограми, пояснити (Якщо є можливість, кожен учень працює за комп’ютером або завдання додатково висвітлені на мультимедії).

Отвертка (викрутка), долото (зубило), провода (дроти), предохранитель (запобіжник), плоскогубцы (обценьки), бревно (колода), щепка (тріска), верёвка (мотузок), тиски (затискувач), стремянка (драбина), винт (гвинт), цепь (ланцюг), топор (сокира), перочинный ножик (складний ножик), зажигалка (запальничка).

Группа А. Перевіряємо, наскільки прискіпливі коректори до мовного оформлення анотацій до косметики. Треба відредагувати текст, підкреслити орфограми, скласти і «показати» рекламу на запропоновані товари (Робота з картками за варіантами. Якщо є можливість, кожен учень працює за комп’ютером або завдання додатково висвітлені на мультимедії ).

Анотація до косметики

Відредагований текст

  1. Наложіть краску на відросші корені волосся прядь за прядою. Затим розподіліть краску по всьому волоссю і видержіть його так 30 хвилин. По закінченні сроку вспіньте краску невеликим обсягом води і старательно ополосніть волосся. При попаданні краски в очі, зразу ж промийте їх водою.

Нанесіть фарбу на відросле волосся пасмо за пасмом. Потім розподіліть фарбу по всьому волоссю і витримайте так 30 хвилин. Після цього спіньте фарбу невеликою кількістю води і ретельно прополощіть волосся. Якщо фарба потрапила в очі, відразу промийте їх водою.

  1. Даний шампунь розроблений спеціально для покрашеного волосся. Нова формула по догляданню за волоссям з колоріном стабілізує красящі пігменти, значно продовжує стійкість і блиск краски. До даного шампуня рекомендується ополоскуватель, який облегшує розчісування волосся.

Цей шампунь розроблено спеціально для пофарбованого й тонованого волосся. Нова формула догляду волосся з колоритом стабілізує барвникові пігменти, додає фарбі стійкості й блиску. До цього шампуню пропонуємо ополіскував, який полегшує розчісування волосся.

 

7) «Страшне перо не в гусака».

Наші батьки знали і дуже любили цю рубрику в газетах, журналах і на телебаченні. Щоб усунути комічний ефект, у наведених нижче фразах необхідно змінити або переставити розділові знаки (Завдання виконується усно. Воно висвітлено на мультимедії).

  1. Громадяни, корови, телята й інша худоба можуть випасатися тільки на спеціально відведених місцях. 2. На зимівлю залишено отару овець, яку доглядають троє чабанів і більше двохсот свиней. 3. В., в якого помер брат без ніякого попередження і заяви, не з’явився на роботу.

ІV. Підбиття підсумків уроку

V. Домашнє завдання

Група А. Скласти казку про орфограми.

Група Б. Дібрати текст для картки (або виготовити картку) з пропущеними орфограмами і розділовими знаками.

Група В. Скласти план до теми, використавши параграф підручника.

 

Останнє оновлення на Вівторок, 06 листопада 2012, 08:26  

Корисні посилання

Електронні книги - Основа

Adobe Acrobat

Онлайн -перекладач

Онлайн-конвертер pdf файлів в doc

Расширения для Joomla

Як дізналися про наш сайт

Виберіть одну відповідь
 


Авторизація

Увага Конкурс!

Інтернет-урок

Подати заявку на конкурс

"Інтернет-урок"

Переможці

Вітаємо з перемогою в

Конкурсі "Шкільний бібліотекар"

Номінація

"Бібліотекар- професіонал"

1 місце

Павленко Олена Василівна

(сертифікат + передплата на ШБ 2 півріччя + книга)

2 місце

Тимченко Ганна Федорівна

(сертифікат + передплата на ШБ 2 півріччя)

3 місце

Пальонко Тетяна Василівна

(сертифікат + книга)

Номінація

"Молодий бібліотекар"

1 місце

Михалюк Галина Михайлівна

(сертифікат+ передплата на ШБ 2 півріччя + книга)

2 місце

Павлів Наталя Ігорівна

(сертифікат + передплата на ШБ 2 півріччя)

3 місце

Кваша Ольга Олександрівна

(сертифікат + книга)

Пошук

Контакти

Поштова адреса:

«Учительський журнал он-лайн»

ВГ «Основа», вул. Плеханівська, 66, оф. 5, м. Харків, 61001

Адміністратор порталу:

Тел. : (+3057) 731-96-33

e-mail:

ICQ: 615327719


© 2022 ТОВ «ВГ «Основа».

© 2014 Вчительський Журнал он-лайн. Всі права захищено.
© 2006-2009 Українська локалізація: Joomla! Україна. Всі права захищено!
Joomla! - безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL.

 

Редакція порталу «Учительський журнал он-лайн» може не поділяти точки зору автора та користувачів порталу, які висловлюються у формі коментарів до статей, повідомлень на форумі тощо.  Автори публікацій відповідають за достовірність фактів, цитат, власних назв і т.п. Матеріали публікуються в авторському варіанті, ілюстрації, пунктуація і лексика авторські. Претензії не приймаються. Матеріали не рецензуються.